Γονιμότητα-βασικά δεδομένα

Η γονιμότητα και οι διαταραχές της είναι από τα πιο παρεξηγημένα προβλήματα υγείας, φορτισμένα με άγχος, αγωνία, βιασύνη και προκατάληψη. Για πολλούς από εμάς ίσως είναι και η πρώτη επαφή με γιατρούς, εξετάσεις, χειρουργεία.
Η κυριότερη πηγή άγχους είναι η πλάνη ότι ‘όλοι οι άλλοι κάνουν παιδιά εύκολα, ενώ εμείς έχουμε κάποιο σπάνιο και σοβαρό πρόβλημα’.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με λίγα απλά δεδομένα για να γίνει έτσι σαφές ότι η γονιμότητα γενικότερα δεν είναι μία απλή διαδικασία. Αποτελεί μία αλυσίδα με πολλούς κρίκους και όλοι πρέπει να δουλέψουν σωστά και εναρμονισμένα.

• Η επαφή πρέπει να γίνει τη σωστή χρονική φάση, περί την ωορρηξία. Τότε το ώριμο ωάριο ελευθερώνεται στην επιφάνεια της ωοθήκης και παραλαμβάνεται από τους κροσσούς της σάλπιγγας. Η σάλπιγγα το προωθεί στο εσωτερικό της. Εκεί θα συναντηθεί με το σπέρμα, το οποίο με τη σειρά του έχει διανύσει το εσωτερικό του κόλπου και της μήτρας και από εκεί έχει φτάσει στη σάλπιγγα. Το σπερματοζωάριο θα πρέπει να ‘καταφέρει’ να διεισδύσει στο ωάριο, και να σχηματιστεί το γονιμοποιημένο έμβρυο. Αυτό πλέον θα πρέπει να διανύσει τη μισή σάλπιγγα και να εγκατασταθεί στην κοιλότητα της μήτρας. Η εμφύτευση πρέπει να γίνει ομαλά και το έμβρυο πρέπει να αναπτυχθεί και να διαιρεθεί και να διεισδύσει στο τοίχωμα της μήτρας. Τότε μόνο θα έχουμε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.
Τα στάδια είναι πολλά και σε κάθε ζευγάρι η υπογονιμότητα ίσως να οφείλεται σε συνδυασμό ‘αδύνατων κρίκων’.

• H ωορρηξία συμβαίνει πάντα 14 ημέρες πριν από την περίοδο που θα ακολουθήσει. Επομένως, σε κύκλο 27 ημερών, συμβαίνει την 13η ημέρα και, σε κύκλο 35 ημερών, την 21η ημέρα.
• Η ωορρηξία είναι ένα στιγμιαίο φαινόμενο, όταν σπάει το ωοθυλάκιο και ελευθερώνεται το ωάριο. Στη συνέχεια η σάλπιγγα, στις επόμενες 6 ώρες, θα ‘αρπάξει’ το ωάριο και θα το ωθήσει στο εσωτερικό της, όπου και θα συναντήσει τα σπερματοζωάρια.
• Το ωάριο είναι λοιπόν ‘διαθέσιμο’ προς γονιμοποίηση στις 6 ώρες μετά την ωορρηξία και για τις επόμενες 18 ώρες.
• Τα σπερματοζωάρια επιζούν στο εσωτερικό της μήτρας και της σάλπιγγας για 40-80 ώρες μετά την εκσπερμάτιση.
• Η ιδανική χρονική φάση για επαφή είναι 24 ώρες πριν έως και την ημέρα της ωορρηξίας, όχι όμως αργότερα γιατί λίγο μετά την ωορρηξία η βλέννα του τραχήλου γίνεται πλέον εχθρική για το σπέρμα.
• Αν στην είσοδο του κόλπου αφεθούν 1.000.000 σπερματοζωάρια, στατιστικά μόλις ένα εξ’ αυτών θα φτάσει να συναντήσει το ωάριο στη σάλπιγγα.
• Η ιδανική γονιμότητα, για ένα νέο, υγιές, ελεγμένο ζευγάρι, ανά μήνα προσπάθειας είναι περίπου 20%.
• Μετά από 12 μήνες προσπάθειας, το 85% περίπου των ζευγαριών θα πετύχουν σύλληψη και για το υπόλοιπο 15% μιλάμε πλέον για υπογονιμότητα.
• Η γονιμότητα ήταν πάντα δύσκολη υπόθεση, απλά σήμερα καθυστερούμε να αποκτήσουμε παιδιά και αυτό επιβαρύνει τα πράγματα. Κι αν ακόμα υπήρχαν προβλήματα σε παλαιότερες γενιές, οι γυναίκες αυτές δεν θα σας το εκμυστηρευθούν. Όλες οι γιαγιάδες και οι θείες είναι πρόθυμες να περιγράψουν αναποδιές στον τοκετό τους, καμία όμως δε θα ομολογήσει εύκολα δυσκολίες σύλληψης.
• Η γονιμότητα λοιπόν δεν είναι αυτονόητη. Πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά και υπεύθυνα, χωρίς ανόητες προκαταλήψεις και, εν τέλει, χωρίς περιττό άγχος, μαζί με εμάς ταλαιπωρούνται τουλάχιστον 1 στα 6 ζευγάρια.

Η διερεύνηση της υπογονιμότητας γίνεται με ψυχραιμία και σαφή προγραμματισμό βήμα προς βήμα, ξεκινώντας από τα απλές εξετάσεις, (υπέρηχο για έλεγχο ωορρηξίας, έλεγχο σπέρματος) και καταλήγοντας σε πολύπλοκες (σαλπιγγογραφία, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση), αν κρίνονται απαραίτητες. Στόχος μας η έγκαιρη διάγνωση κάποιου προβλήματος, χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία σωματική, ψυχολογική αλλά και οικονομική για το ζευγάρι και η επιλογή της απλούστερης θεραπείας με τις ρεαλιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Ενημέρωση για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Ενημέρωση για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

 

Ένα 20% των νέων γυναικών παρουσιάζει αυτή την ήπια ορμονική διαταραχή.

Οι ωοθήκες δεν καταφέρνουν να παράγουν οιστρογόνα και ανδρογόνα με σωστή ισορροπία. Έτσι δε μεγαλώνει το ωάριο, δε γίνεται ωορρηξία, συχνά τότε αργεί να έρθει και η περίοδος. Τα ανδρογόνα υπερτερούν και προκαλούν ακμή, λιπαρότητα του δέρματος και αυξημένη τριχοφυία. Οι ωοθήκες αποκτούν πολλά τέτοια μικρά ωάρια που δεν προχώρησαν ποτέ να μεγαλώσουν (άτρητα ωοθυλάκια).

 

 

 

Μια γυναίκα που έχει την πλήρη εικόνα είναι παχύσαρκη, με ακμή και μουστάκια, με περίοδο που έρχεται 2-3 φορές το χρόνο, Οι ορμονικές εξετάσεις δείχνουν αυξημένα ανδρογόνα στο αίμα. Το υπερηχογράφημα απεικονίζει πολλά (πάνω από 10-12) μικρά ωοθυλάκια σε κάθε ωοθήκη, συχνά στην περιφέρεια της, όπως οι χάντρες ενός μαργαριταρένιου κολιέ. Το εσωτερικό της ωοθήκης φαίνεται έντονα άσπρο- υπερηχογενές.

Ευτυχώς, ελάχιστες εικόνες έχουν την πλήρη εικόνα. Οι περισσότερες έχουν απλά λίγο ασταθή και μακρύ κύκλο (30-34 ημερών), ελαφρά ακμή και υπερτρίχωση.

Θεραπεία δεν υπάρχει γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς, δε γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί αυτό το σύνδρομο. Συχνά δεν κάνουμε απολύτως τίποτα και απλά καθησυχάζουμε ότι η διαταραχή είναι συνήθης και καλοήθης. Αν ο κύκλος είναι πολύ ασταθής, θα βοηθήσει η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού. Το χάπι θα δημιουργήσει ένα ομαλό, τεχνητό ορμονικό περιβάλλον. Αν μάλιστα δοθεί σκεύασμα που να περιέχει και αντιανδρογόνες ιδιότητες, θα βελτιωθεί και η τριχοφυΐα. Το αποτέλεσμα πάντως είναι παροδικό, για όσο διάστημα λαμβάνεται το χάπι. Μόλις διακοπεί, θα επανεμφανιστεί η υποκείμενη ορμονική διαταραχή. Μία απλή θεραπεία είναι η απώλεια λίγου βάρους- περίπου δύο κιλών. Αυτή θα βελτιώσει την ισορροπία οιστρογόνων- ανδρογόνων και συχνά διορθώνει και τον κύκλο.

Αν η γονιμότητα είναι άμεση προτεραιότητα, μπορούμε με απλά χάπια ή ενέσεις να διεγείρουμε τις ωοθήκες ώστε να γίνει ωορρηξία και να συλλάβει η γυναίκα.

Για όλα τα σενάρια υπάρχουν λοιπόν σχετικά εύκολες λύσεις. Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας και δεν πρέπει να αποτελούν πηγή άγχους. Η μόνη συσχέτιση που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν πιθανότητα περίπου 15% να πάθουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους- πιθανολογείται ότι η όλη διαταραχή ξεκινάει από πρόβλημα στο μεταβολισμό ινσουλίνης. Πρέπει λοιπόν η νέα κοπέλα να λάβει το μήνυμα και να προσέξει τη διατροφή και τα κιλά της στο απώτερο μέλλον.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes