Τελετή απονομής Fellowship στον Αλέξανδρο Καλογερόπουλο

Τελετή απονομής Fellowship στον Αλέξανδρο Καλογερόπουλο

20160923_122357-2

 

 

 

 

Σε μία συγκινητική τελετή πριν λίγες ημέρες αναγορεύτηκα σε Fellow από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων στο Λονδίνο. Αποτελεί τίτλο τιμής στη ειδικότητα μου και προέκυψε κατόπιν πενταετούς διαδικασίας επανεκτίμησης και αξιολόγησης της επίδοσης και προσφοράς μου στη Μαιευτική-Γυναικολογία. Ως Fellow θεωρούμαι πλέον παλαιό-senior μέλος του Royal College και θα κληθώ έστω και εξ’αποστάσεως να συμβάλλω στη λειτουργία του και στην προαγωγή της Μαιευτικής-Γυναικολογίας διεθνώς. Τα μεταφέρω, με ευγνωμοσύνη προς ένα σύστημα υγείας όσο και ποιοτικής συνεχούς εκπαίδευσης με διεθνή απήχηση.

 

office-lens-20160925-160803-3

20160923_111025c_fotor

1615671810078c_fotor-final

Ομιλία στο 1st International Symposium on Pelvic Surgery

Ομιλία στο 1st International Symposium on Pelvic Surgery

Παρουσίασα μία ομιλία για την επίδραση της εγκυμοσύνης και του τοκετού στο πυελικό έδαφος στο 1st International Symposium on Pelvic Surgery. Έλαβε χώρα στο εξαίρετο Eugenides Foundation στην Αθήνα 3-5 Μαρτίου 2016, συγκέντρωσε τους κορυφαίους ανά την Ευρώπη στο αντικείμενο της Χειρουργικής Πυέλου, Γενικούς Χειρουργούς, Γυναικολόγους, Ουρογυναικολόγους. Διοργανώτρια η InternationalPELVIC SURGERY SYMPOSIUM Society of Pelvic Surgery της οποίας έχω την τιμή να αποτελώ και ιδρυτικό μέλος.
Η ομιλία είναι στα αγγλικά και, αν δεν σας δυσκολεύει η γλώσσα, έχει αρκετό ενδιαφέρον, ασχολείται διεξοδικά με την επίδραση ενός δύσκολου τοκετού στη χαλάρωση του εδάφους της λεκάνης και την μετέπειτα εκδήλωση πρόπτωσης και ακράτειας, και ακολουθούν σχόλια και προτάσεις για την πρόληψη και αποφυγή ανάλογων επιπλοκών.

 

 

 

SPEECH SYMPOSIUMΤο συνέδριο ήταν μοναδικής ποιότητας για τα ελληνικά δεδομένα και ευχαριστώ για την τιμή τον Κο Σάββα Παπαγρηγοριάδη, Πρόεδρο της Society, Senior Lecturer at King’s College Hospital London και Διευθυντή του Department of Colorectal Surgery and Pelvic Floor Lab at Athens Medical Centre.
Μπορείτε να δείτε την ομιλία στο youtube, στο προσωπικό μου κανάλι, στη θέση

Aλέξανδρος Καλογερόπουλος

Γυναικολογική εξέταση στο Ιασώ

Γυναικολογική εξέταση στο Ιασώ

ΙΑΣΩ

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ CHECKUP ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΑΣΩ

Σας ενημερώνω ότι παρέχω τη δυνατότητα πλήρους γυναικολογικού checkup στα εξοπλισμένα εξωτερικά ιατρεία του Ιασώ με τακτικές συνεδρίες αλλά και με δυνατότητα για έκτακτα ραντεβού.

Οι συνεδρίες θα προγραμματίζονται κυρίως νωρίς το πρωί, με το πλεονέκτημα της γρήγορης πρόσβασης, εύκολου πάρκινγκ, άμεσης εξυπηρέτησης- θα μπορείτε μετά να πάτε στην εργασία σας χωρίς καθυστέρηση.

Παρέχω το πλήρες checkup- ακριβώς όπως θα το κάναμε και στο ιατρείο μου, με ανάλογη τεκμηρίωση και γνωματεύσεις και με δυνατότητα χρήσης ΕΟΠΥΥ.

Το δε κόστος χρήσης του χώρου που χρεώνει το Ιασώ (κόστος εγγραφής σας στο εξωτερικό ιατρείο) θα το επωμιστώ, ώστε να μην επηρεαστεί το συνολικό κόστος της εξέτασης σας.

Αρχίζω με τη συνεδρία Τρίτης πρωί 8-10 πμ με πιθανή σύντομη επέκταση και στο πρωί της Παρασκευής.

Τα τακτικά μου βραδινά ιατρεία όπως τα γνωρίζετε, Δευτέρα- Πέμπτη και το απογευματινό της Τετάρτης δεν θα επηρεαστούν.

Για ραντεβού τηλεφωνήστε στο σταθερό 2118009377 ή στο κινητό μου 6974441894.

Ευχαριστώ

Αλέξανδρος Καλογερόπουλος

 

Έναρξη λειτουργίας μαιευτικού γυναικολογικού ιατρείου στην Κόρινθο

Έναρξη λειτουργίας μαιευτικού γυναικολογικού ιατρείου στην Κόρινθο

Επιθυμώ να σας ενημερώσω για την έναρξη λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου μου στην Κόρινθο επί της Δαμασκηνού 61.
Εχοντας πρόσφατα προβεί σε σύμβαση και ένταξη στο δίκτυο MEDISYSTEM για το Νομό Κορινθίας, θα καλύπτω και τις ανάγκες του δικτύου για την Κόρινθο στα πλαίσια του ιδιωτικού μου ιατρείου.

 

BC05_Fotor 8A2_FotorACE6_Fotor

 Λειτουργώ σε έναν εντυπωσιακό χώρο, μαζί με δύο συναδέλφους άλλης ειδικότητας, πρόσφατα διαρρυθμισμένο, που τελικά είναι αισθητά καλύτερος λειτουργικά του κύριου ιατρείου μου επί της Λ.Κηφισίας.

Ο εξοπλισμός του ιατρείου αντικειμενικά υπερέχει πάντως της Αθήνας, με το πρόσφατο απόκτημα μου του τρισδιάστατου υπέρηχου Voluson e τεχνολογίας αιχμής.
Θα παρέχω το πλήρες φάσμα ιατρικών υπηρεσιών της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, ακριβώς όπως και στην Αθήνα.
Τα ραντεβού θα κλείνονται τηλεφωνικώς, στην παρούσα φάση το γυναικολογικό ιατρείο θα λειτουργεί Παρασκευή απόγευμα , με πιθανή προσθήκη την Τρίτη το βράδυ.

Ευχαριστώ.

ΑλέξανAlex Kalogeropoulosδρος Καλογερόπουλος

Πτυχιούχος Ιατρικής Αθηνών (Άριστα, 1994)

Member of the Royal College of Obstetricians & Gynaecologists

 

DA_Fotor

Πιστοποίηση μαιευτικού υπερήχου / Obstetric Ultrasound Accreditation by the Fetal Medicine Foundation

Πιστοποίηση μαιευτικού υπερήχου / Obstetric Ultrasound Accreditation by the Fetal Medicine Foundation

Εν μέσω θερμού θέρους και capital controls, η επιστήμη οφείλει να μην επηρεάζεται από ανάλογες αναταράξεις. Καιρός λοιπόν για απολογισμό της προσωπικής επιστημονικής μου εξέλιξης με όρους αγγλικούς όπως appraisal και revalidation. Aπό την αρχή του χρόνου με σειρά “δοκιμασιών”- συμμετοχή σε δύο παγκόσμια συνέδρια σε Αγγλία και Ελλάδα, με αποστολή logbooks, online tests και practical examination κατοχύρωσα εκ νέου το competence δηλαδή την πιστοποίηση εκτέλεσης και ερμηνείας σε όλο το φάσμα του μαιευτικού υπερήχου. Αυχενική διαφάνεια, βήτα επιπέδου, έλεγχος τραχήλου, μελέτες Doppler, με ικανοποίηση δηλώνω ότι καλύφθηκε η πλήρης γκάμα μαιευτικής παρακολούθησης. Πιστοποιούσα αρχή η πλέον αρμόδια σε παγκόσμιο επίπεδο, η Fetal Medicine Foundation με έδρα το Λονδίνο. Συνεχίζω δε ακάθεκτος προς περαιτέρω πιστοποίηση, πλεόν προς την υπερηχογραφική εκτίμηση της καρδιάς του εμβρύου και έγκαιρης διάγνωσης ανωμαλιών με την συμπλήρωση σχετικών απαιτητικών courses.
Κατά την Ιπποκράτειο ρήση, ο μέν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά, η δε κρίσις χαλεπή…
Καλό φθινόπωρο.
Αλέξανδρος Καλογερόπουλος

Πιστοποίηση υπερήχου βήτα επιπέδου

Πιστοποίηση υπερήχου βήτα επιπέδου

 

Πιστοποίηση υπερήχου αυχενικής διαφάνειας

Πιστοποίηση υπερήχου αυχενικής διαφάνειας

 

Πιστοποίηση εκτίμησης τραχήλου

Πιστοποίηση εκτίμησης τραχήλου

 

Πιστοποίηση μαιευτικού υπερήχου Doppler

Πιστοποίηση μαιευτικού υπερήχου Doppler

 

Εκπαίδευση στην ηχωκαρδιογραφία εμβρύου

Εκπαίδευση στην ηχωκαρδιογραφία εμβρύου

Εγκυμοσύνη-Πρακτικός οδηγός

Εγκυμοσύνη-Πρακτικός οδηγός

Εγκυμοσύνη-Πρακτικός Οδηγός

Θα σας συστήσω αυτό το χρήσιμο οδηγό για την εγκυμοσύνη, του οποίου και είχα την επιστημονική επιμέλεια, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πιο συνοπτικός από τη Βίβλο της Εγκυμοσύνης και σίγουρα πιο ‘χαριτωμένος’, ισορροπεί αρμονικά μεταξύ του ροζ της ανέμελης κύησης και του νοσοκομειακού λευκού, της υπεύθυνης ιατρικής ενημέρωσης. Παραθέτω το σχόλιο του εκδότη για το βιβλίο και προσυπογράφω

Αλέξανδρος Καλογερόπουλος

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Περιμένετε το μωράκι σας! Η πιο σημαντική «περιπέτεια» της ζωής σας μόλις αρχίζει! Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένας αξιόπιστος οδηγός, που θα σας συντροφέψει από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό αλλά και μετά.

Περιλαμβάνει κεφάλαια, μήνα προς μήνα, που παρουσιάζουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και τα στάδια ανάπτυξης του μωρού. Προσφέρει συμβουλές ώστε η μέλλουσα μαμά να τρέφεται σωστά, να αντιμετωπίζει τα συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης και να έχει την απαραίτητη σωματική και ψυχική υγεία, προκειμένου να απολαύσει κάθε στιγμή αυτής της θαυμαστής πορείας.

 Περιέχει «οδηγό επιβίωσης» για τους μελλοντικούς μπαμπάδες, καθώς και όλες τις πρακτικές πληροφορίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι γονείς για να υποδεχτούν το μωράκι τους.

Αιμορραγία μετά τον τοκετό- Εκπαιδευτική Παρουσίαση Ιασώ -Αλ.Καλογερόπουλος

Αιμορραγία μετά τον τοκετό- Εκπαιδευτική Παρουσίαση Ιασώ -Αλ.Καλογερόπουλος

youtube A.KalogeropoulosA.Kalogeropoulos Presentation2

 

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιασώ για το 2014-15, παρουσίασα μαζί με το συνάδελφο Κο Σπύρο Δημητρόπουλο και την Προϊσταμένη της Αίθουσας Τοκετών Κα Αγγελική Μπέκα τα νεώτερα δεδομένα για την αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Η παρουσίαση μου αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο φυσική συνέχεια της περσινής “Διαχείρισης του χρόνου στην Επείγουσα Μαιευτική”, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο μία “παράδοση” παρουσιάσεων μου στην Επείγουσα Μαιευτική Υψηλού Κινδύνου.

Πρόκειται για τον απόλυτο εφιάλτη της μαιευτικής, κύριο αίτιο μητρικής θνησιμότητας και επώδυνη υπενθύμιση ότι ο τοκετός δεν είναι ένα ανέμελο φυσιολογικό γεγονός. Η πρόληψη και η σωστή διαχείριση μειώνει δραματικά τις επιπλοκές και τους θανάτους, απαιτεί όμως εξαιρετικό βαθμό εγρήγορσης του ιατρού και άψογο συντονισμό με το προσωπικό στην Αίθουσα Τοκετών.

Η ομιλία, με εξαίρεση κάποια σημεία, είναι κατανοητή και για τον πολύ κόσμο και σας προτείνω να την παρακολουθήσετε στην επίσημη σελίδα του Ιασώ στο youtube στη θέση

http://www.youtube.com/watch?v=g0eDz5haGFk

και, αν θέλετε να αποφύγετε τις αρχικές εισηγήσεις, κατευθείαν στο

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=g0eDz5haGFk#t=274

Αλέξανδρος Καλογερόπουλος

Alex Kalogeropoulos

 

 

20 χρόνια άσκησης της ιατρικής επιστήμης

20 χρόνια άσκησης της ιατρικής επιστήμης

Συμπληρώνονται σύντομα 20 χρόνια από την ημερομηνία του πτυχίου μου (22/7/1994). Επί εικοσαετία ιατρός λοιπόν, με εντονότατη αδιάλειπτη άσκηση της ιατρικής στο εξωτερικό και στην Ελλάδα από το 2002, στέκομαι μάζι με φίλους συνομήλικους συναδέλφους και επιχειρούμε να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό. Μικρό, γιατί ευελπιστούμε ότι βρισκόμαστε- Θεού θέλοντος- στα μισά της διαδρομής, αλλά ουσιώδη απολογισμό, γιατί με καθαρό βλέμμα, αυτοκριτική και ακόμα ακμαίες δυνάμεις βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον.

Το μόνο βέβαιο είναι το ρητό του Ιπποκράτη: Ο μεν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά, η δε κρίσις χαλεπή. Εγώ, το 2014, θα προσέθετα, η δε εξέλιξις ιλιγγιώδης. Το ένα τρίτο τουλάχιστον των γνώσεων μας από το 1994 έχει θεαματικά προσπερασθεί και θεωρείται παρωχημένο. Η εξέλιξη δεν αφορά μόνο σε νέες θεραπείες αλλά και βασικές αρχές στη φυσιολογία και στη στοιχειώδη γνώση για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα μισά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου σήμερα όχι μόνο δεν υπήρχαν τότε αλλά ούτε καν υποψιαζόμασταν τον τρόπο λειτουργίας του καρκινικού κυττάρου, γνώση που οδήγησε στις νέες ολόκληρες γενιές φαρμάκων.
Αναγκαία λοιπόν η παρακολούθηση των αλλαγών, στην ειδικότητα πρωτίστως, αλλά και στις άλλες ειδικότητες. Ευτυχώς η γνώση είναι μέσω τεχνολογίας ιδιαίτερα προσβάσιμη, αποδίδεται με τρόπο φιλικό, με έμφαση στις πρόσφατες εξελίξεις, αρκεί η καλή γνώση των αγγλικών για να έχεις πρόσβαση στα κορυφαία διεθνή κέντρα παροχής υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης.

Η άλλη θεμελιώδης διαφορά, οι ασθενείς. Μία νέα γενιά ασθενών έχει ανατείλει την τελευταία εικοσαετία. Ενήμεροι και αυτοί μέσω ίντερνετ, άρα χωρίς μισαλλοδοξίες, δεισιδαιμονίες και ανόητες αιτιάσεις. Ταυτόχρονα όμως συχνά ημιμαθείς και παράλογα απαιτητικοί. Η τεχνολογία δημιουργεί σε ιατρούς και ασθενείς την (ψευδ)αίσθηση της παντοδυναμίας της επιστήμης. Φαίνεται αυτή η διαφορά μεταξύ νέων και πιο ηλικιωμένων ασθενών μου. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία φοβούνται, προσεύχονται, εμπιστεύονται χωρίς να θέλουν πολλές εξηγήσεις. Οι νεώτερες ρωτάνε, μελετούν, ελέγχουν το γιατρό, η εμπιστοσύνη τους πρέπει να κερδηθεί, η έκβαση αναμένεται να είναι πάντα καλή, οι προσευχές και ο Θεός δεν έχουν θέση στην επιστήμη της υγείας. Τις δύο αυτές ομάδες ασθενών (δε διαχωρίζονται μόνο από την ηλικία αλλά και από το επίπεδο μόρφωσης) ο γιατρός καλείται να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο και τελικά σε όλους να εξηγήσει ότι η μέση οδός είναι η καλύτερη: καλή ενημέρωση (διάγνωση-αιτιολογία-θεραπεία- πιθανές επιπλοκές), οικοδόμηση εμπιστοσύνης, άσκηση σύγχρονης ιατρικής, επίγνωση όλων ότι τα μέσα της επιστήμης είναι πεπερασμένα και η αίσθηση παντοδυναμίας μία παγίδα προς πιθανή επανάπαυση.

Τα μέσα σήμερα είναι περισσότερα, η ενημέρωση προσβάσιμη και ίσως παλαιότερες γενιές ιατρών θα μας ζήλευαν και σίγουρα θα καμάρωναν που είχαν ασκήσει την ιατρική σε δύσκολους καιρούς με πενιχρά μέσα. Οι απαιτήσεις όμως σήμερα είναι πολύ περισσότερες, η αναγκαία γνώση πιο ογκώδης, η αναγνώριση και η ευγνωμοσύνη μη αυτονόητη.

ptychio

Αυτά συζητάμε και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Έχουμε το προνόμιο να μη διακινούμε υλικά αγαθά, μετοχές, τσιμέντα, δικόγραφα αλλά το πολυτιμότερο αγαθό και μαζί με την ιερή δέσμευση ανακύπτει και η μέγιστη χαρά της αποκατάστασης της υγείας και τελικά η πίστη στη δύναμη της ανθρώπινης φύσης.

Αλέξανδρος Καλογερόπουλος

 

Ενημερωτικό άρθρο για τον ιό των κονδυλωμάτων HPV στην ιστοσελίδα του Ιασώ

 

Στην ενημερωτική έκδοση ΜyLife του Ιασώ, δημοσιευμένο και στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Ιασώ:

MY LIFE IASO

MY LIFE IASO

 

 

 

http://www.iaso.gr/site//mylife/My_life_21/index.php

 

 

 

103 99 119102

Η Ελλάδα καλύτερη χώρα του κόσμου για να γεννήσει μία γυναίκα

Η Ελλάδα καλύτερη χώρα του κόσμου για να γεννήσει μία γυναίκα

Δεν είναι ψέμα, ούτε πονηρή διαφημιστική προπαγάνδα των Ελλήνων γυναικολόγων, άσε που δεν είναι και εύκολο να αλλοιώσεις δημογραφικά ληξιαρχικά στοιχεία- εδώ βέβαια δώσαμε ψευδή δεδομένα για όλη τη χώρα για να μπούμε στην Ευρωζώνη αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση…

Παρουσιάστηκαν λοιπόν τα επίσημα δεδομένα στο καθόλα αξιόπιστο World Economic Forum και αναδημοσιεύτηκαν από τον αγγλικό Independent. Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προ μηνών, δόθηκαν στοιχεία όλων των χωρών για τη θέση της γυναίκας. Έτσι η καλύτερη χώρα του κόσμου για μία γυναίκα καλλιτέχνη είναι η Σουηδία, για μία γυναίκα για να έχει υψηλά εισοδήματα το Λουξεμβούργο, κ.ο.κ. Η καλύτερη λοιπόν χώρα (1η θέση) για να γεννήσει παιδί, δηλαδή με το μικρότερο κίνδυνο θανάτου, είναι η Ελλάδα.

Αν το σκεφτούμε λίγο, δεν αποκλείεται καθόλου να είναι αλήθεια. Οι Ελληνίδες καταρχήν προσέχουν την υγεία τους, ειδικά στη εγκυμοσύνη: κόβουν μαχαίρι το τσιγάρο, προσέχουν τα κιλά τους, παρακολουθούνται από γιατρό τακτικά, ακούν τις ιατρικές συμβουλές, δεχονται και τις πιέσεις-παραινέσεις από τον οικογενειακό περίγυρο, που, με όλες τις υπερβολές, δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει η ελληνική κοινωνία την τεκνοποίηση. Επίσης έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες και μπορούσαν (μέχρι τώρα τουλάχιστον) να επιλέγουν σε ιδιωτικά πλαίσια το γιατρό και το νοσοκομείο με το σημαντικό one to one care, δηλαδή κάθε γυναίκα έχει ένα γιατρό που τη γνωρίζει καλά την ίδια και το ιστορικό της και αναλαμβάνει πλήρως την παρακολούθηση της όχι μόνο για μία εγκυμοσύνη αλλά και για μία ολόκληρη ζωή. Αυτή η συνέχεια της ιατρικής φροντίδας, το λεγόμενο continuity of care, εκτός από συναισθηματικά και ψυχολογικά ωφέλιμη, έχει τεκμηριωθεί ότι είναι και ιατρικά επωφελής, καθώς η παρακολούθηση είναι πληρέστερη και οι επιπλοκές λιγότερες. Τα γράφω αυτά με πλήρη επίγνωση, έχοντας δουλέψει χρόνια στην Αγγλία, όπου οι ασθενείς είναι απρόσωποι αριθμοί μητρώου και, με τις αλλαγές βάρδιας, μπορεί στον τοκετό μίας γυναίκας να εμπλακούν τρεις γιατροί και πέντε μαίες…(το άρθρο στον Independent πράγματι γράφει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στη 13η θέση).

 

Για του λόγου το αληθές, σας παραπέμπω:

http://www.independent.co.uk/news/world/politics/revealed-the-best-and-worst-places-to-be-a-woman-7534794.html

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes