Σπερματέγχυση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Σπερματέγχυση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

 

ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ

Αποτελεί το επόμενο βήμα στις θεραπείες γονιμότητας, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εξωσωματική.

Η λογική είναι απλή: παρακολουθούμε το φυσικό κύκλο της γυναίκας και βεβαιωνόμαστε με διαδοχικούς υπερήχους ότι πρόκειται να συμβεί ωορρηξία.

Αν η γυναίκα έχει ασταθείς και ανωορρηκτικούς κύκλους, μπορούμε με χάπια ή και ενέσεις να προκαλέσουμε διέγερση των ωοθηκών και πρόκληση ωορρηξίας.

Την κατάλληλη χρονική στιγμή προγραμματίζουμε να ληφθεί το δείγμα σπέρματος από το σύντροφο, νωρίς το πρωί στο Ιασώ, κατόπιν αποχής 2-3 ημερών. Το δείγμα θα ‘φιλτραριστεί’ με ειδική διαδικασία και θα επιλεγούν τα κινητικότερα σπερματοζωάρια, τα οποία σε κάποιο βαθμό ‘ενεργοποιούνται’, ευνοείται δηλαδή η χημική διαδικασία που θα τα βοηθήσει να διεισδύσουν στο ωάριο.

egg under vicious attack

Το ίδιο πρωί και δύο ώρες αργότερα το έτοιμο δείγμα τοποθετείται απευθείας μέσα στη μήτρα, μέσω ενός λεπτού καθετήρα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, ανάλογη από πλευράς ενόχλησης με ένα απλό τεστ Παπανικολάου.

Επιτυγχάνουμε έτσι το καλύτερο δυνατό δείγμα στην ιδανική χρονική στιγμή και το εγχύουμε βαθιά στην κοιλότητα της μήτρας, προσπερνώντας τον κόλπο και τον τράχηλο.

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας θα είναι μη υποβοηθούμενοι: το σπέρμα θα πρέπει να φτάσει στη σάλπιγγα (η οποία πρέπει να είναι υγιής), να βρει και να γονιμοποιήσει το ωάριο, και το έμβρυο πλέον να εμφυτευθεί στη μήτρα.

Για τους λόγους αυτούς και οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι μεγάλες, διεθνώς αναφέρονται ως 16-18% ανά προσπάθεια. Απλή λοιπόν και ανώδυνη και σχετικά ανέξοδη διαδικασία αλλά με σχετικά περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.

Σε πολλά ζευγάρια πάντως με ήπια προβλήματα μπορεί να αποτελέσει τη λύση, αποφεύγοντας έτσι την ‘ταλαιπωρία’ της εξωσωματικής.

Βέβαια, με τον τρόπο της, οι σπερματεγχύσεις μπορεί να ταλαιπωρήσουν ψυχολογικά πολύ περισσότερο, αφού ίσως χρειαστούν τρεις ή και πέντε προσπάθειες, για να θεωρήσουμε ότι εξαντλήσαμε τα περιθώρια (τα αποτελέσματα διεθνώς αναφέρονται επί της βάσης πέντε αλλεπάλληλων προσπαθειών).

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes