Γάμος, γονιμότητα, εγκυμοσύνη, τοκετός, λοχεία όπως βιωνόταν στην Αθήνα προ 200 ετών- κεφάλαιο 2ο

Γάμος, γονιμότητα, εγκυμοσύνη, τοκετός, λοχεία όπως βιωνόταν στην Αθήνα προ 200 ετών- κεφάλαιο 2ο

 

 

Η έγκυος δεν επιτρεπόταν να φάει λαγό για να μη «λαγοκοιμάται» το παιδί ούτε και σαλιγκάρια για «να μη γίνει σαλιάρικο». Απαγορευόταν επίσης το χοιρινό «για να μη σκέφτεται το παιδί σαν το γουρούνι». Απέφευγαν τις κόκκινες πιπεριές για να μη βγει το παιδί με αγγειώματα στο πρόσωπο. Απαγορευόταν η βρώση χελιού γιατί θα γλίστραγε το παιδί και θα αργούσε να περπατήσει.

Τον  πέμπτο, έβδομο και ένατο μήνα η έγκυος «έπαιρν’ αίμα» (δηλαδή της έκαναν αφαίμαξη) για να γεννήσει εύκολα. Τον πέμπτο και τον έβδομο από το βραχίονα και τον ένατο από το πόδι.

 

Οι έγκυες των λαϊκών τάξεων παρουσίαζαν ιδιόρρυθμες διαστροφές της όρεξης και προτίμηση σε αηδιαστικές τροφές, τα λεγόμενα «πιθυμητούρια». Δεν έπρεπε οι συγγενείς να το αποτρέψουν γιατί αυτό χειροτέρευε, και η έγκυος κρυφά έτρωγε κυρίως όστρακα από αρχαία πήλινα αγγεία που με την πάροδο των ετών είχαν γίνει μαλακά και ροκανίζονταν σαν παξιμάδια. Επίσης έτρωγαν μαλακές πέτρες και κόκαλα από σουπιές. Προτιμούσαν δε το αργιλούχο χώμα κοντά σε αρχαίους ναούς και το έλεγαν «Αγιόχωμα»: «Το Αγιόχωμα το τρώει η γκαστρούδα γιατί το ζητάει τα’ αγκάστρι της για να μη σπάσουν τα νερά και αποβαρθεί (αποβάλει)», έλεγαν οι μαμές.

Όταν μία γυναίκα είχε το κακό να μη βαστάει παιδί, όταν έμενε έγκυος της κρεμούσαν στο λαιμό την «κρατητήρα». Ήταν ένα λιθάρι που έπεφτε από τον ουρανό (αερόλιθος) στρογγυλό και κίτρινο σαν τον κρόκο του αυγού. Το είχαν δεμένο με ασήμι και περασμένο με γαϊτάνι γαλάζιο.

 

Ήταν πολύ κακό να ‘διασκελίσει’ κάποιος μία έγκυο γυναίκα, έστω και καθιστή, με απλωμένα τα πόδια της. Αυτό θα έφερνε δυστοκία και ακόμα χειρότερα, θα έπνιγε το μωρό. Ο απρόσεκτος διασκελιστής όφειλε να ξαναδιασκελίσει αντιθέτως. Τούτο κάπως μετρίαζε το κακό.

Η γκαστρωμένη δεν άλεθε καφέ με το χειρόμυλο για να μη διπλώσει ο λώρος στο λαιμό του παιδιού.

Απαγορευόταν το άναμμα κεριών για να μη γεννηθεί κίτρινο το παιδί σαν το κερί.

Δεν τυλίγει σπάγκο ή νήμα για να μη βγει «κουβάρι» το παιδί στη γέννα.

Δεν έπρεπε να τρώγει κρεμμύδια για να μη χοντραίνει και κονταίνει ο λώρος του παιδιού .

Δεν έβαζε χωνί στο μπουκάλι για να μη δυστοκίσει.

Δεν έβαζε κλειδί στη μέση της (στο ζωνάρι) για να μη γίνει το παιδί κλειδοχείλης (λαγόχειλος).

Δεν έραβε τους τελευταίους μήνες για να μην έχει δυνατούς πόνους στη γέννα.

Για να μη γεννηθεί το μωρό ανάποδα δε γύριζε τα ρούχα ανάποδα στο πλύσιμο, δεν έβαζε τα ξύλα στη φωτιά ανάποδα και δε γύριζε τα έντερα του γουρουνιού ανάποδα στα χοιροσφάγεια.

συνεχίζεται

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes