Γάμος, γονιμότητα, εγκυμοσύνη, τοκετός, λοχεία όπως βιωνόταν στην Αθήνα προ 200 ετών- κεφάλαιο 3ο

Γάμος, γονιμότητα, εγκυμοσύνη, τοκετός, λοχεία όπως βιωνόταν στην Αθήνα προ 200 ετών- κεφάλαιο 3ο

 

 

 

Σε πολλά νησιά οι έγκυες την ημέρα της Αναλήψεως την ονομάζουν «σαράντα τσούματα» (κύματα). Πήγαιναν το βράδυ εκείνο κι έπαιρναν θαλασσινό νερό από σαράντα κύματα κι έβρεχαν την κοιλιά τους για να «αναληφθούν οι κακογκαστριές» και να ευκολογεννήσουν. Άλλες το έπαιρναν «αμίλητες» και το φύλαγαν σαν αγιασμό στο εικονοστάσι. Την ώρα της γέννας το έδιναν στη μαμή να τις «σκελίσει», να βρέξει δηλαδή τα γεννητικά της όργανα για να γεννήσει εύκολα.   

 

Θεωρείτο καλό η εγκυμονούσα να κάνει λειτουργία σε ερημοκλήσι, να «ανοίξη ρημοκκλήσι». Προτιμούσαν μάλιστα πολύ τον Άγιο Ελευθέριο στον Ελαιώνα. Την ημέρα της γιορτής του μάλιστα την τηρούσαν και τη γιόρταζαν και ποτέ δεν «έπιαναν βελόνα στο χέρι».

Οι έγκυες για να είναι «καλογεννήτρες», έπρεπε να τρώνε όλες τις επιούσιες τροφές (ψωμί, κρασί, λάδι, μέλι, βούτυρο, γάλα, τυρί, αυγά, χόρτα, όσπρια κ.α.) Μπορούσαν να τρώγουν χωρίς εμπόδιο «ότι ρεχθεί το γκάστρι τους», ακόμα και τη Μεγάλη Παρασκευή. Και το κρέας επιτρεπόταν, αρκεί να ήταν καλοψημένο και σταυρωμένο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Γιατροσοφίον για γυναίκα που δυσκολογεννούσε:

«Ρήζαν αρπαρόριζαν δρ. 16       

 φλούδα ταμαρισκού 16 δρχ.

 Κανέλλα 2 δρχ.                     

σκόνη του σιδήρου 20 δρ.

Τσικολάτα 4 δραμ.

Όλα να γίνουν ψιλή σκόνη, έπειτα βάλε τα εντός βουκαλίου με άσπρον κρασί ρήψον εντός αυτού ένα λεμόνι με τας φλύνδας του θα σταθεί 4 ημέρας και η γυναίκα να πίνει μισό φλιτζάνι του καφέ πρωί-βράδυ και θα ευκολογεννήσει».

………………………………………………………………………………………………………………………………

Αν μία έγκυος μάθαινε ότι σε μία άλλη γυναίκα είχαν αρχίσει οι πόνοι, της έστελνε ένα λευκό μαντήλι στο σπίτι της ως ευχητήριο μήνυμα και για τις δύο.

Δεν παρευρισκόταν όμως ποτέ στον τοκετό της άλλης γυναίκας, από φόβο μήπως «πάρει» τους πόνους και κακογεννήσει η ίδια.

 

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes