Εγκυμοσύνη και τοκετός εν Ελλάδι προ 2 αιώνων – Κεφάλαιο 5ο

Εγκυμοσύνη και τοκετός εν Ελλάδι προ 2 αιώνων – Κεφάλαιο 5ο

 

 

 

 

Όταν, μετά το σπάσιμο των νερών δεν ξεκινούσαν οι πόνοι, η μαμή προχωρούσε σε επίσπευση του τοκετού. Ένας τρόπος ήταν να σφάξουν μία γουρούνα, έπαιρναν το αιδοίο της, το έψηναν, και το έδιναν στη γυναίκα να το φάει, για να γεννήσει γρήγορα, σαν γουρούνα. Επίσης η μαμή έπαιρνε τον σκούφο του συζύγου και το έτριβε («σκουφοτρίψιμο») στο πρόσωπο της επιτόκου για να αρχίσουν οι πόνοι.

 

Όταν η επίτοκος υπέφερε και φοβόταν και ο τοκετός δεν προχωρούσε, και ήταν ξαπλωμένη δίπλα στο τζάκι, η μαμή έβαζε το σύζυγο να ανέβει κρυφά στην καμινάδα. Έχυνε τότε αυτός νερό από ψηλά μέσα στη φωτιά και τη στάχτη του τζακιού. Η γυναίκα τρόμαζε και προχωρούσε ο τοκετός. Της έδιναν μάλιστα και να πιει ένα ποτήρι με νερό από αυτή τη στάχτη!

 

Σε περιπτώσεις πολύωρου τοκετού με αργή πρόοδο, η μαμή καλούσε το σύζυγο στο δωμάτιο. Τον πρόσταζε να ανοίξει το παράθυρο που έβλεπε προς την Ανατολή και να φωνάξει: «Σχιστείτε όρη και βουνά, η γυναίκα μου γεννά». Τότε η μαμή του έδινε τρεις χλωρούς κλώνους μυρτιάς, λυγαριάς ή κρανιάς για να χτυπήσει τη γυναίκα του στη μέση τρεις φορές λέγοντας: « Εγώ σε φόρτωσα και σε βαρώ για να σε ξεφορτώσω και να μου κάνεις σερνικό παιδί!» Γι’ αυτό η ετοιμόγεννη λέγεται από το λαό «φορτωμένη» και «βαρεμένη».

 

 

Με την ολοκλήρωση της διαστολής, η μαμή έδινε εντολή να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα, ντουλάπια και συρτάρια και ό,τι ήταν κομποδεμένο να λυθεί. Επίσης έπρεπε να υπάρχει κάτω από το στρώμα ένα καλά τροχισμένο ψαλίδι (για να κάμει η μαμή την ψαλιδιά- περινεοτομή), ένα κομάτι από δίχτυ ψαράδικου (για να σκεπάσει το τραύμα) και τρία φλασκιά ή άδειες μπουκάλες για να ξεφυσάει η έγκυος (το λεγόμενο «φυσούνισμα») και να ανοίξει η «κούπα» της. 

 

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes